Årsmødeudtalelse 2021

’ Israel og Palæstina har brug for udstrakte hænder, ikke jernnæven igen-igen ’

Vold kan aldrig løse konflikten mellem palæstinensere og israelere. Og det er dybt forstemmende, at lederne på begge sider ikke viser ansvar til at søge nødvendige politiske løsninger frem for de totalt uansvarlige overgreb, som finder sted i disse dage.

Højrenationalistiske israelske forsøg på at tvinge palæstinensere ud af Østjerusalem fremmer vold frem for at søge forsoning. Det samme gør Hamas’ raketter ind over Israel og de israelske gengældelses bombardementer af Gaza.
Og de samtidige, omsiggribende sammenstød mellem nogle israelske nationalister og nogle frustrerede palæstinensere er desuden et forstemmende vidnesbyrd om alt for mange års manglende politisk vilje fra begge sider til at søge dialog, forsoning og politisk kompromis.

Ansvaret for den ulykkelige situation i dag ligger i høj grad på Israels regeringsleder, Benjamin Netanyahu, som siden 1996 med korte mellemrum og siden 2009 uden forstyrrelse har siddet for bordenden og konsekvent har ignoreret racisme og højrenationalistisk opildning og ulovligheder.

Bosætteres selvtægt, overtagelse af palæstinensisk land og ejendom, afbrænding af oliventræer, ødelæggelse af marker, afbrænding af biler, moskeer og tilbagevendende overgreb på palæstinensere er blevet forbigået af Netanyahu i stilhed og værre end dèt: med hans regeringers velsignelse.

Det er sket ved opkøb af palæstinensiske huse i det arabiske Østjerusalem. Ved lovliggørelse af såkaldte ’udposter’ for bosættelser. Ved begrænsning af den israelske højesterets juridiske indflydelse og en lang række andre indgreb, der har styrket højrenationalistisk israelsk magt, svækket muligheden for forsoning mellem palæstinensere og israelere, udvidet den israelske kontrol over besatte områder og svækket mulighederne for den nødvendige politiske forsoning både i de besatte områder og indenfor Israel.

Det eneste, Benjamin Netanyahu har haft at sige efter de seneste frygtelige døgn, hvor det israelske samfund har krympet sig under hadefulde udgydelser og sammenstød mellem jødiske og arabiske indbyggere, er helt patetisk, at 'vi tolererer ikke anarki og vil slå ned på lovbryderne med jernhånd'. Men Israel har brug for udstrakte hænder, ikke jernnæven igen-igen.

De seneste dages omsiggribende konfrontationer inden for Israel viser tværtimod, at der er desperat behov for forsoning og aktiv brobygning i hele det israelske samfund.

Og aldrig har det været tydeligere, at der ikke er nogen løsning på den ulykkelige konflikt mellem palæstinenserne og israelerne uden, at palæstinensere opnår politisk ligestilling i form af en selvstændig stat side om side med Israel – på Vestbredden og i Gaza – og ikke uden, at de to parter får mulighed for at etablere hver sin hovedstad i Jerusalem.

 

Udtalelse, vedtaget 16. maj 2021 på generalforsamlingen i New Outlook,