Indhold UDSYN december 2014

S. 3

Bosætterne er en selvhenter
Anders Jerichow
causerer veloplagt om landet Israels fri valg mht afviklingen af bosættelserne på Vestbredden.  

Du kan læse artiklen ved at klikke på linket:

https://drive.google.com/file/d/0B3QmSdCPj5UFQlRCQTZHT0p6TFE/view?usp=sharing

 

S. 6

Pionererne bor på Vestbredden
Hans Henrik Fafners artikel fra Tel Aviv handler om en ny, patriotisk venstrebevægelse med rødder i Arbejderpartiet, og ser tilbage på tidligere årtiers fredsbestræbelser.

 

S. 9

De 43 fra 8200
Hanne Foighel skriver om det brev, 43 reservister fra en markant efterretningsenhed har offentliggjort for at protestere mod de handlinger de har måttet foretage over for ’ubeskyttede’ palæstinensiske borgere i Gaza og på Vestbredden. Der var alligevel ’moralske dilemmaer’, som de skriver …

 

S. 13

Mens vi venter på Messias
Steffen Jensen skriver og fotograferer fra sin hjemby Jerusalem, en forsmag på en kommende fotobog, blandt andet fra det fromme Mea Shearim-kvarter.

 

S 20-23

Bøger:

 

Jødiske sprog og ladino
Flemming Ravn anmelder Bernard Spolskys bog om jødiske sprog fra Cambridge University Press, hvoraf jiddish og ladino er de mest fremtrædende. Et uventet, men væsentligt spørgsmål er ’fra hvornår er henholdsvis jiddish og ladino uforståelige for rigssprogstalende?’

 

JewsandWords - Jøder og ord
Jonathan Matthew Schwartz omtaler Amos Oz og hans datter Fanias værk fra Yale University Press (2012) om det jødiske som en tekstlinje fremfor en blodlinje, og fanger undervejs en national stolthed der kan virke overraskende i betragtning af Oz’ kendte, kritiske holdninger.

 

S. 24             

Et paradoks: Hitlers popularitet i Indien
Navras Jaat Aafreedi er ny skribent på UDSYN. Eva Lehrer har oversat og bearbejdet hans skræmmende redegørelse for hvordan ikke alene persere, men også nordindere kalder sig selv for ariere, og hvordan nazisternes indflydelse på især højreorienterede hinduer aldrig er ophørt.

 

 

S. 28

Kulturglimt
v/ Eva Lehrer, som denne gang har undersøgt påstanden om at den lykkeligste amerikaner er jøde – og præsenterer en af årets udstillinger om Første Verdenskrig.

 

ANNONCE

for Copenhagen Jewish Filmfestival 25. februar – 1. marts 2015 v/ Anne Boukris

 

S. 30

Bent Melchior – en livsgerning som overrabbiner
Flemming Ravn interviewer New Outlooks 2. æresmedlem om relationer mellem mennesker, stigende sekularisering (?), etik og ritualer – mad - og meget mere.

 

S. 35

Kort nyt er denne gang ved redaktør Jacob Nørbjerg.

 

S. 36

Nyt fra New Outlook – foreningsnyt v/ Mette Geldmann, desværre med nekrolog over foreningens gode medlem Julius Tschertok v/ Hans Goldstein

 

S. 38

Gud vil det
Uri Avnery diskuterer ’nationale konflikter’ og advarer mod at lade den israelsk-palæstinensiske konflikt glide over i en jødisk-muslimsk konflikt.

 

Visdomsordene er af den lykkelige, jødiske amerikaner …

¤