http://uri-yaari.dk/Sted/Foredrag_og_bog_om_Uri_Yaari.html

Foredrag og bog om Uri Yaari

 Han blandede sig – altid! 

Tilbud om foredrag:

Per B. Katz fortæller den utrolige historie om Uri Yaari - en ung, tysk jøde, der flygter til Danmark i 1939 og bliver hvirvlet ind i nogle af århundredets mest dramatiske begivenheder: som dansk modstandsmand, som fange af Gestapo, som koncentrationslejr fange i Sachsenhausen og Auschwitz og som deltager i den såkaldte dødsmarch, hvor tyskerne flytter de overlevende fanger fra Auschwitz til Tyskland pga. den sovjetrussiske hærs fremmarch. 

 Efter krigen kommer Uri Yaari til Israel efter en dramatisk, illegal rejse, der varer over et år.  Her er han med til at opbygge kibbutzen Neot Mordechai i det nordlige Israel.

Kærlighed fører ham i 1970’erne tilbage til Danmark. 

Uri Yaari evnede at bruge disse oplevelser – til nogles store irritation og til andres store beundring - til at være særdeles politisk aktiv for at fremme en tostatsløsning af Mellemøstkonflikten, inden dette bliver et alment acceptabelt synspunkt.

 Uri Yaari dør i 1987.    

Foredraget kan tilrettelægges med forskellig vægt og fokus på bogens temaer og kan derfor vare fra 1½ til 3 timer, inklusiv tid til spørgsmål og diskussion. Foredraget skal foregå i et lokale, der kan mørklægges, og som har storskærmsprojektor, da der vil blive vist uddrag fra Per Katz’ filmKonfrontationer – en film om Uri Yaari, en jødisk skæbne 1938-1948. 

Pris: indhent tilbud

Bookingkontakt: per.katz@skolekom.dk eller 26710323.

”… biografien giver et kalejdoskopisk billede af en rigt facetteret person, hvis begavelse og ubøjelige vilje til dybere forståelse af alle uhyrlige tilskikkelser lyser ud af siderne. Sætter man dertil dvd'en i afspilleren, suppleres dette billede af en dybt sympatisk, usentimental Uri Yaari, som til stadighed nægtede at lade fornuften fordampe i vrede over de sindsoprivende overgreb han og andre blev udsat   

Georg Metz i Dagbladet Information

 

”En fascinerende kompromisløs skæb

Bibliotekernes lektørudtalelse

 

Facts om bogen:

Man skal blande sig – Uri Yaari in memoriam 

280 sider, 298 kr.  

Udgivet i samarbejde med forlaget Ajour

Bogen kan købes via en boghandler eller med 10% rabat via forlaget Ajours hjemmeside www.ajour.dmjx.dk  (Ved foredraget kan bogen købes til 200 kr.)

 Per B. Katz er lektor, cand. mag. i historie og filmvidenskab og har udgivet bøger og artikler om dansk-jødisk historie og om filmhistorie, filmanalyse og videoproduktion. Derudover har han produceret og instrueret en stribe dokumentarfilm.

 Klip fra filmen Konfrontationer, hvor Uri Yaari fortæller om dødsmarchen: